Kediler Neden Kusar?

Kediler, hassas bir sindirim sistemine sahip olduklarından dolayı sıklıkla rahatsızlanabilirler. Kusma durumu da bu rahatsızlıklardan bir tanesidir. Kediler, çok fazla tüy yuttuklarında, hızlı yemek yediklerinde veya yabancı bir besin tattıklarında kusabilirler. Bu kusma nedenleri, masum nedenler arasında yer alır, aşırı bir durum gözlemlenmedikçe kusma durumu kendiliğinden geçebilir. Fakat eğer kedi her gün ve sıklıkla kusuyorsa, bu normal bir durum değildir. Bu durumu ciddiye alıp derhal veterinerinizle iletişime geçmeniz gerekmektedir.
Kedilerin Kusma Nedenleri
Kedinizin kustuğunu gözlemlediğinizde bu durumu sürekli olarak takip etmeniz gerekir. Çünkü kedilerin kusmasının birçok nedeni vardır. Bu nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Sürekli olarak kullandığınız bir mamayı, farklı bir mama ile değiştirmeniz kedinizin kusmasına sebep olabilir.
- Kediniz için özel olarak hazırlanmış bir diyet programı varsa ve bu diyet programında bazı değişiklikler yapılmışsa, kedi bu değişime bağlı olarak bir reaksiyon gösterir ve bunun sonucunda kusabilir.
- Kedilerde kusmanın başlıca sebepleri arasında, yabancı bir cisim yutmak yer alır. Bunun yanı sıra kedilere iyi gelmeyen pek çok besin bulunmaktadır. Soğan, sarımsak, çiğ yumurta, çikolata ve kafeinli içecekleri bu besinler arasında sayabiliriz. Kediniz, bu yabancı besinlerden herhangi birini tükettiyse kusma tepkisi gösterebilir.
- İnsanlar gibi kedilerin de besinlere karşı alerjik reaksiyonları bulunur. Kedinizin, kullandığı mamanın içerisinde bulunan herhangi bir besine alerjisinin olması kusma nedenleri arasında sayılabilir.
- Sinek ilaçları, deterjanlar vb. kimyasallar kedilerin zehirlenmesine neden olabilir. Bu zehirlenmeye bağlı olarak da kusma meydana gelebilir. Bu bilgi doğrultusunda, kedinizin kustuğunu gözlemlediğiniz anda herhangi bir kimyasalla teması olup olmadığını kontrol etmek faydalı olacaktır.
- Kediler, zaman zaman bunalıma girer ve kaygı durumları artar. Depresyon, kaygı, endişe gibi psikolojik nedenler kedilerin kusmasına sebep olabilmektedir.
- Kanser, karaciğer iltihabı, kabızlık, parazitler, ülser, gastrit gibi pek çok hastalık kusmanın nedenleri arasında gösterilir. Eğer kediniz sık sık kusuyorsa acilen veterinerinize danışmanız faydalı olacaktır.
Kedi Kusmuğunun Türü
Akut Kusma: Kediler zaman zaman bir miktar tüy yutarlar ve bu tüyler bir topak halini alır. Kediler de bu tüyleri çıkarmak için kusarlar ve bu kusma normal olarak algılanır. Bu kusma durumu sıklıkla gerçekleşebilir ve akut kusma olarak tanımlanır.
Kan Kusma: Kediniz zehirlenmişse, yabancı bir cisim yutmuşsa veya karaciğer iltihabı, ülser, gastrit gibi sağlık problemleri yaşıyorsa kan kusabilirler. Bu durumda direkt veterinerinizle iletişime geçmeniz gerekir.
Safra Kusma: Kediler, aç oldukları zaman kusabilirler. Midelerinde herhangi bir besin olmadığı için safra kusarlar. Bu kusma türüyle karşılaştığınızda kedinizin mamasını yiyip yemediğini kontrol etmenizde fayda var.
Mama Kusmuğu: Kedinizin kusmuğunun içeriğinde büyük mama kalıntılarına rastlayabilirsiniz. Bu durum hızlı yemek yeme sonucunda gözlemlenebilmektedir. Fakat kusmuk içeriğinde mama kalıntılarına rastlamak, yalnızca hızlı yemek yeme sonucunda gerçekleşmez. Besinlerin ince bağırsağa geçmesine engel olan bir rahatsızlık durumu söz konusu olabilir.
Kedilerde Kusma Tedavisi
Kedinizde kusma problemi ile karşı karşıya kaldığınızda hemen endişelenmenize ve telaş yapmanıza gerek yoktur. İlk olarak kusma sıklığını gözlemlemeniz, veterinerinize doğru bilgi verebilmeniz açısından faydalı olacaktır. Durumu analiz ettikten sonra veterinerinize başvurarak kediniz için en doğru tedaviyi yaptırabilirsiniz. Daha sonrasında uzman hekiminizin verdiği talimatlara uyarak kedinizin eski sağlığına kavuşmasına yardımcı olabilirsiniz.
Fakat böyle bir durumda acil olarak veterinere gitme imkanınız bulunmuyorsa; kedinize 4-24 saat arasında mama vermeyi kesebilirsiniz. Normale göre daha az su vererek kusmayı kontrol altına almaya çalışabilir veya kusma durumunu azaltabilirsiniz.